Νεογνικός ίκτερος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Γράφει η Ελένη Βλασσοπούλου, Παιδίατρος, συνεργάτης της Κλινικής ΡΕΑ
Ο νεογνικός ίκτερος δεν είναι νόσος, αλλά αποτελεί συνήθως μία αθώα και φυσιολογική μεταβατική κατάσταση στο νεογνό. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που ο ίκτερος είναι παθολογικός. Είναι το συχνότερο νεογνικό πρόβλημα, αφού περίπου το 60% των τελειόμηνων νεογνών και το 80% των προώρων εμφανίζουν ίκτερο την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους...
Ο νεογνικός ίκτερος εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο και σταδιακά καθώς αυξάνεται, στο λευκό τμήμα των ματιών και στο υπόλοιπο σώμα τους λόγω της εναπόθεσης χολερυθρίνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεογέννητα έχουν ανώριμο συκώτι και έντερο και δεν μπορούν να απομακρύνουν τη χολερυθρίνη. Το peak της χολερυθρίνης συμβαίνει την 3η-5η ημέρα ζωής στα τελειόμηνα και την 4η -10η ημέρα ζωής στα πρόωρα. Κλινικά ο ίκτερος υποχωρεί στην 1η εβδομάδα στα τελειόμηνα και στις 2 εβδομάδες στα πρόωρα νεογνά.Τα νεογνά που θηλάζουν παρουσιάζουν πιο συχνά ίκτερο, που παρατείνεται. Είναι σημαντικό να καθησυχάσουμε τις μητέρες,αφού τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα μπορεί να παρουσιάσουν ίκτερο που παρατείνεται για 2- 3 μήνες από τη γέννηση.
Ο φυσιολογικός ίκτερος δεν χρειάζεται θεραπεία, ωστόσο η σωστή και τακτική παρακολούθηση του νεογνού είναι πολύ σημαντική. Η διάγνωση γίνεται με επισκόπηση του δέρματος, κάτω από άπλετο φυσικό φως και με μέτρηση της χολερυθρίνης στο αίμα.Αν ο ίκτερος είναι υψηλός το μωρό τοποθετείται κάτω από ειδικές λάμπες (φωτοθεραπεία) για να απομακρυνθεί πιο γρήγορα η χολερυθρίνη.
Ο γιατρός πρέπει να εντοπίζει τα νεογνά που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου και μπορεί να προκαλέσουν υψηλό ίκτερο, για να είναι προετοιμασμένος, ώστε να μην καθυστερήσει η αντιμετώπιση από ξαφνική άνοδο της χολερυθρίνης.
Ο παιδίατρος πρέπει να εξηγεί στους γονείς του νεογνού ότι ο νεογνικός ίκτερος είναι κατά κανόνα φυσιολογικό φαινόμενο, που δεν εγκυμονεί κίνδυνο για την καλή υγεία του νεογνού.Οι περιπτώσεις ίκτερου, που μπορεί να βάλουν σε περιπέτεια ένα νεογνό, είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ ψύχραιμοι με τον ίκτερο του μωρού τους, αλλά ταυτόχρονα και πολύ προσεκτικοί.Αν το μωρό είναι έντονα κίτρινο, νωθρό ή πολύ ανήσυχο, δεν τρώει καλά ,δεν παίρνει βάρος ή οι κενώσεις του έχουν άσπρο χρώμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους.
ΙΚΕΤΡΟΣ & ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Ο νεογνικός ίκτερος δεν απαγορεύει, αντίθετα επιβάλλει τη συνέχιση του Μητρικού θηλασμού σε συχνότερα χρονικά διαστήματα (8-12 φορές την ημέρα). Χορήγηση νερού ή ζαχαρόνερου δεν χρειάζεται. Ξένο γάλα χορηγείται συμπληρωματικά με το μητρικό αν το μωρό έχει μεγάλη απώλεια βάρους και παρουσιάζει και υψηλό ίκτερο.