Σύγχρονος τρόπος ζωής και υγεία των γυναικών
Γράφει η Μαρία Σκουρολιάκου, Επιστημονική Σύμβουλος Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας Κλινικής ΡΕΑ
«Η αποκωδικοποίηση της έννοιας Ελληνική Δια-τροφή δεν σημαίνει άλλο. από τροφή κατάλληλη, σωστή και υγιεινή, που οδηγεί τον Έλληνα στο «Δία», δηλαδή στο θείο, στο τέλειο…».
Η καλή κατάσταση θρέψης – δηλαδή η επαρκής πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών - προωθεί την αύξηση και την ανάπτυξη, προάγει συνολικά την υγεία, υποστηρίζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη ασθενειών. Η ομορφιά, η πραγματική, η φυσική ομορφιά, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, μας καλούν να προσέχουμε τη διατροφή μας περισσότερο από ποτέ, ενισχύοντας τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ενέργεια και δύναμη.
Η διατροφή και βεβαίως η διατροφική αγωγή δεν είναι κάτι απλό, παρόλο που χρωματίζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων – οι περισσότεροι των οποίων ενάντια στον αστικό τρόπο ζωής και τα παραφινέλαια του fast food, προσπαθούν να αντισταθούν .
Η σημερινή πραγματικότητα δυσκολεύει την υιοθέτηση κανόνων υγιεινούς διατροφής απαραίτητης για το ευ ζην. Πάρα πολλοί άνθρωποι ακολουθούν έναν λανθασμένο τρόπο ζωής όσον αφορά στη διατροφή και στη φυσική κατάσταση, όπως ακανόνιστες ώρες διατροφής, μη υγιεινή διατροφή (χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, υψηλή κατανάλωση τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας όπως αναψυκτικά, γλυκά κτλ), καθιστική ζωή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, και επιπλέον μη ποιοτικός ύπνος, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, στρες κτλ.
Ένας μη υγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει την πιθανότητα για χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, υπογονιμότητας, καρκίνου και μυοσκελετικών προβλήματων σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Η διατροφική αγωγή είναι θέμα κουλτούρας, επιμονής –και αυτοπεποίθησης. Είναι ζήτημα οπτικής –δεν συμβιβαζόμαστε με ημίμετρα, θέλουμε να είμαστε όμορφοι και υγιείς. Εξάλλου οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά το ρητό «Νους υγιείς εν σώματι υγιεί» και όπως έλεγε ο Επίκουρος δεν υπάρχει άγουρη ή υπερώριμη εποχή για την ψυχική υγεία, η σωματική ευεξία είναι και ψυχική υγεία. Η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη θεραπεία για τις περισσότερες ασθένειες. Σημαντικό μέσο πρόληψης πολλών παθήσεων είναι και η σωστή διατροφή.
Μερικές συμβουλές…
Τρώμε υγιεινά. Η λέξη «υγιεινά» δεν σημαίνει διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, σάκχαρα ή τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας αλλά μια διατροφή που να χαρακτηρίζεται από τροφές πιο κοντά στην φύση τους, αφθονία φρούτων και λαχανικών, υψηλή πρόσληψη εδώδιμων ινών, προτίμηση ως επί το πλείστον σπιτικού φαγητού.
- Καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς να τις ξεπερνάμε και διατηρούμε το βάρος μας σε υγιή πλαίσια (ΔΜΣ 18,5-25 kg/m2).
- Αποφεύγουμε τις πολύ αυστηρές δίαιτες την μονοφαγία ή τις δίαιτες που στερούνται εντελώς λιπαρών.
- Τρώμε μαζί με άτομα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα!
- Μένουμε ενυδατωμένοι! Μην αμελείτε να πίνετε αρκετό νερό ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Απαιτείται προσοχή στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό (φρούτα, λαχανικά).
- Ασκούμαστε συχνά, ακόμα και κάτι που μπορεί να φαίνεται μικρό (20 λεπτά περπάτημα) είναι καλύτερο από το τίποτα.
- Έχουμε περιορισμένη/ λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ.
- Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Το καλύτερο είναι να επιλέγουμε τρόφιμα χωρίς μεγάλη λίστα συστατικών! Όσο μικρότερη είναι η λίστα των συστατικών τόσο το καλύτερο.
- Κάνουμε έξυπνες διατροφικές επιλογές αναζητώντας έγκυρη διατροφική πληροφόρηση. Σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέχουμε: Ποιος είναι ο συγγραφέας του άρθρου; Είναι πρόσφατες οι πληροφορίες; Αναφέρεται η ημερομηνία δημοσίευσης; Παρατίθενται βιβλιογραφικές αναφορές; Είναι αξιόπιστες; Υποστηρίζεται η ιστοσελίδα από κάποιον οργανισμό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα; Ποιος είναι ο σκοπός του ιστότοπου; Έχει εκπαιδευτικό ή διαφημιστικό χαρακτήρα;
- Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατό, να διαχειριστούμε το στρες που μας προκαλεί η καθημερινότητα. Yoga, meditation, άσκηση, είναι κάποια μέσα αποσυμπίεσης από το στρες. Βρείτε τι σας ταιριάζει περισσότερο!
- Η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για την ευζωία. Θυμηθείτε να επιβραδύνετε τους ρυθμούς και να βρίσκετε τρόπους για να ασκείτε το μυαλό σας και περιορίστε το χρόνο που περνάτε μοναχικά μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή του κινητού!