Φλεβικές παθήσεις & καλοκαίρι
Γράφει ο Αθανάσιος Σιαφάκας, Αγγειοχειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής ΡΕΑ
Πως επιδρά το καλοκαίρι στις φλεβικές παθήσεις;
Η ακτινοβολία του ήλιου και η ζέστη προκαλούν διαστολή των φλεβών που μπορεί να κάνουν εντονότερα τα ενοχλήματα στα πόδια (πρήξιμο, εύκολη κόπωση, αίσθημα βάρους). Επίσης η ακτινοβολία είναι ένα από τα αίτια δημιουργίας ευρυαγγειών (φλεβίτη) στα πόδια αλλά και στο πρόσωπο.
Ποιοι άλλοι παράγοντες ευθύνονται στην εμφάνιση φλεβικών παθήσεων;
Η κυριότερη αιτία των φλεβικών παθήσεων στα άκρα και συγκεκριμένα της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η κληρονομικότητα.
Διάφορες καταστάσεις όπως:
- η παρατεταμένη ορθοστασία
- η καθιστική ζωή
- η εγκυμοσύνη
- η ορμονοθεραπεία
- η ακτινοβολία
- οι μικροτραυματισμοί, αποτελούν ένα μικρό δείγμα από τους πάρα πολλούς λόγους που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ευρυαγγειών στα κάτω άκρα.
Τι ακριβώς είναι οι ευρυαγγείες;
Τα κόκκινα και μπλε συνήθως "φλεβάκια" που βλέπουμε στα πόδια μας, είτε σαν γραμμές ή σαν ιστό αράχνης, γνωστά και ως "σπασμένα αγγεία" ή "φλεβίτης" ονομάζονται ευρυαγγείες , που είναι και ο επίσημος ιατρικός όρος. Είναι την πραγματικότητα διατεταμένα φλεβίδια του δέρματος, που κανονικά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι αλλά για διάφορους λόγους, όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, έχουν διασταλεί και πλέον είναι ορατά. Όσο πιο λεπτά είναι, τόσο πιο κόκκινα προς ροζ φαίνονται, ενώ όσο αυξάνει η διάμετρός τους, τόσο πιο σκούρο γίνεται το χρώμα τους (μπλε, μωβ).
Από μόνα τους αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, αλλά πάντα χρειάζονται μια πιο προσεκτική διερεύνηση γιατί σε ένα ποσοστό 10-15% μπορεί να οφείλονται σε προβληματικές φλέβες που βρίσκονται πιο βαθιά στο πόδι.
Σίγουρα εάν έχουμε ευρυαγγείες πρέπει να βάζουμε επιμελώς και πάντα αντιηλιακό στα πόδια αλλά και σε κάθε εκτεθειμένο μέρος του σώματος, καθώς η ακτινοβολία δεν επιδεινώνει μόνο τις ήδη υπάρχουσες ευρυαγγείες, αλλά μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία νέων.
Πως αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες;
Η σκληροθεραπεία είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Ανάλογα με την έκταση των ευρυαγγειών, αλλά και από το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, εξαρτάται ο αριθμός των συνεδριών σκληροθεραπείας. Μετά από κάθε συνεδρία καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για 15 ημέρες, να περπατάμε και να πίνουμε άφθονα υγρά.
Ανάλογα με την έκταση, το είδος και την εντόπιση των ευρυαγγειών μπορεί να κριθεί από τον ιατρό σας η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.
Η σκληροθεραπεία έχει σαν σκοπό να μετατρέψει τις φλέβες σε ινώδη χορδή. Γίνεται έγχυση ειδικής φαρμακευτικής ουσίας με πολύ λεπτές βελόνες μέσα στις φλέβες με σκοπό να τις "αδρανοποιήσει" ώστε ο οργανισμός να τις απορροφήσει, ουσιαστικά να τις μετατρέψει σε ινώδεις χορδές. Όπως σταδιακά τις απορροφά ο οργανισμός, έτσι και οι ευρυαγγείες σταδιακά ξεθωριάζουν μέχρι σημείου να μην φαίνονται που είναι και το ιδανικό. Ο χρόνος απορροφήσεις κάθε φλέβας διαφέρει όπως διαφέρει και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μετά όμως από 6 περίπου εβδομάδες μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το αποτέλεσμα της θεραπείας, ώστε να συμπληρώσουμε τη θεραπεία, όπου απαιτείται. Κάνουμε, δηλαδή νέα συνεδρία σκληροθεραπείας.
Η εκγύμναση, όπως το περπάτημα, η καλή ενυδάτωση, αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι βασικά προληπτικά μέτρα όχι μόνο για να βελτιώσουμε την εμφάνιση των ποδιών μας αλλά και την υγεία μας γενικότερα.