Διατροφή & αντιμετώπιση εποχικής γρίπης

Γράφει η Νίκολη Θανοπούλου, συνεργάτης του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας της ΡΕΑ
 
Η ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 200 ΙΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ! 
 
Οι τύποι των ιών που προκαλούν τη γρίπη είναι τρείς: οι ιοί A, B και C. Οι τύποι Aκαι B ευθύνονται για την ανάπτυξη εποχιακών γριπών. Ο ιός C προκαλεί ήπιας μορφής αναπνευστικές παθήσεις. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, ασθενούν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο. 
 
Ευπαθείς Ομάδες 
 
• Παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι (>65 ετών), εγκυμονούσες γυναίκες
• Άτομα με αναπνευστικές παθήσεις, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με καρδιακά προβλήματα, με νεφρικές και ηπατικές παθήσεις, με σακχαρώδη διαβήτη 
• Άτομα που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) 
• Ασθενείς που νοσηλεύονται 
 
Συμπτώματα εποχιακής γρίπης
 
Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, καταρροή-φτέρνισμα, μπούκωμα, πόνο στο σώμα ή/και στα κόκαλα, πονοκέφαλο, κρυάδες, αίσθημα έντονης κόπωσης, απώλεια όρεξης, δυσκολία στον ύπνο και πιθανά διάρροια ή εμετούς.
Διατροφική Πρόληψη – Θεραπεία
 
Στις εποχιακές γρίπες δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία. Ο κύριος τρόπος πρόσληψης είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. 
Ένα διατροφικό μοντέλο και προφίλ τρόπου ζωής στηριζόμενο στην αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ζάχαρη, επεξεργασμένα προϊόντα, κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, αλάτι και αλατισμένα προϊόντα εμπορίου, αλκοόλ, προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη (σοκολάτα, καφές, αναψυκτικά κ.ά.), καθιστική ζωή, στρες, διαταραγμένο ύπνο και κάπνισμα προάγουν την αποδυνάμωση του οργανισμού και ως εκ τούτου και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τον οργανισμό περισσότερο ευάλωτο.
 
Εν αντιθέσει, η διατροφή που βοηθά σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος θα πρέπει να είναι βασισμένη σε υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πλούσια σε αντιοξειδωτικά), προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά, όσπρια και ισορροπημένη αναλογία σε Ω6/Ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνδυάζεται με μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα και επαρκή πρόσληψη υγρών για ενυδάτωση.
 
Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 5-8 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως (>400γρ./ημέρα). Έτσι ο οργανισμός λαμβάνει πληθώρα βιταμινών και κυρίως αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την ανοσία σε ιούς και γρίπες και συμβάλλουν στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών που παράγονται σε στρεσογόνες καταστάσεις, κάπνισμα, ρύποι περιβάλλοντος κ.ά. 
 
Επίσης προτείνεται η κατανάλωση προϊόντων πλούσια σε προβιοτικά που βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού και βελτιώνουν το ρυθμό ανάρρωσης από το κοινό κρυολόγημα. Τα προβιοτικά δρουν στο εσωτερικό του εντέρου με αποτέλεσμα να μειώνουν την παραγωγή βλαβερών βακτηρίων. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε ενισχυμένα με προβιοτικά γιαούρτια, στο κεφίρ, καθώς και σε φαρμακευτικά συμπληρώματα. 
 
Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
 
Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς ενισχύουν τον οργανισμό μας και μας προστατεύουν από τις εποχιακές γρίπες.
 
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταστέλλουν αυτοάνοσες αντιδράσεις του οργανισμού και ενισχύουν το νευρικό σύστημα. Παρέχουν προστασία στα κύτταρα του οργανισμού, αναχαιτίζοντας και εξουδετερώνοντας επιβλαβείς χημικές ενώσεις (ελεύθερες ρίζες) που προκαλούν οξειδωτικές βλάβες στα συστατικά του κυττάρου.
 
Ανοσορυθμιστές
 
Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων λαμβάνουν δρόγες, βότανα ή συμπληρώματα διατροφής για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το andrographis, γνωστό και ως "IndianEchinacea," χρησιμοποιείται για την πρόληψη κρυολογήματος αλλά και ιώσεων. Θεωρείται ότι έχει ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από 2 μήνες πρόσληψης το ποσοστό εμφάνισης κρυολογήματος μειώνεται κατά 50%. 
 
Η echinacea χρησιμοποιείται ευρέως για τη αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος και έρευνες υποδεικνύουν ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το astragalus είναι ένα κινέζικο βότανο που συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος ή ίωσης. Το σκόρδο, ιδίως το αποξηραμένο, χρησιμοποιείται συχνά στο κοινό κρυολόγημα, παρόλο που η ευεργετική του δράση βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο. Το Panaxginseng,γνωστό και ως 6/11/2015 Asianginseng, έχει πιθανά ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Έρευνες έδειξαν ότι η λήψη 100 mg/ημέρα ξεκινώντας 4 εβδομάδες πριν τον εμβολιασμό και για 8 εβδομάδες μετά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος και ίωσης. 
 
Το elderberry δρα ευεργετικά ενάντια των ιών Α και Β. Άνθρωποι που το λαμβάνουν έχουν 56% μικρότερη διάρκεια συμπτωμάτων (μυαλγία, πυρετό κ.α.) από εκείνους που δεν το λαμβάνουν. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 4 κουταλιές της σούπας για 3 ημέρες.