Διουρηθρική προστατεκτομή TURis για την αντιμετώπιση της καλοηθούς υπερπλασίας του προστάτη

Γράφει ο Παναγιώτης Αν. Ρουμπέσης, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση των ανδρών, καθώς συναντάται σε 1 στους 2 μετά την ηλικία των 50 ετών και σε ποσοστό άνω του 60% μετά την ηλικία των 65 ετών επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε σχήμα κάστανου, βάρους 10-20 γραμμαρίων και παράγει περίπου το 30% του σπερματικού υγρού, μέσα στο οποίο «κολυμπούν» τα σπερματοζωάρια. Ο ρόλος του συνίσταται αφενός στην προώθηση του εκσπερματίσματος με την σύσπαση των μυών του, κι αφετέρου ενισχύει τη γονιμότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς τα κάνει πιο ανθεκτικά στο όξινο περιβάλλον του γυναικείου κόλπου.

Η σταδιακή διόγκωση του προστάτη προκαλεί απόφραξη της ουρήθρας και δυσκολία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη, καθώς βρίσκεται κάτω και μπροστά ( «προϊσταται» ) από την ουροδόχο κύστη περιβάλλοντας την ουρήθρα, με συνέπεια να προκαλούνται προοδευτικά επιδεινούμενες διαταραχές της ούρησης. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται απόλυτα με το μέγεθος του προστάτη, καθώς άνδρες με μεγάλο προστάτη μπορεί να έχουν ήπια ενοχλήματα, ενώ άνδρες με ήπια διογκωμένο προστάτη να έχουν πολύ έντονα συμπτώματα. Ο βαθμός έντασης των δυσουρικών ενοχλημάτων επηρεάζεται, επίσης, από τη σύσταση του προστάτη ( σκληρός ή μαλακός ), από το αν αναπτύσσεται προς την κύστη ή όχι, και από το σχήμα του. Και, βεβαίως, πρόκειται για καλοήθη πάθηση, όπως μαρτυρά και ο ορισμός της, κι όχι για καρκίνο.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μέχρι και προ 25ετίας η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη γινόταν με την ανοιχτή διακυστικήπροστατεκτομή, η οποία όμως απαιτούσε νοσηλεία τουλάχιστον 7 ημερών στο νοσοκομείο και σημαντικό διάστημα επαναφοράς στις πλήρεις δραστηριότητες του ασθενούς. Συχνά υπήρχε ανάγκη μετάγγισης αίματος, και σε ένα όχι αμελητέο ποσοστό ασθενών εμφανίζονταν ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία.
Η επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ήρθε με την εφαρμογή της μονοπολικής διουρηθρικής προστατεκτομής ( TUR-P ) , δηλαδή της ενδοσκοπικής εξαίρεσης του προστάτη μέσω της ουρήθραςχωρίς ύπαρξη τομής, με την οποία μειώθηκε ο χρόνος νοσηλείας στις 3 μέρες, με αντίστοιχα σημαντική μείωση του διαστήματος αποθεραπείας και της ανάγκης μετάγγισης αίματος. Επίσης, τα ποσοστά εμφάνισης ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας είναι αμελητέα. Τα βασικά μειονεκτήματα της μονοπολικής διουρηθρική ςπροστατεκτομής ( TUR-P ) είναι ότι λόγω της χρήσης γλυκίνης και της απορρόφησης της από τον οργανισμό, ο χειρουργικός χρόνος δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία ώρα , καθώς μπορεί να εμφανιστεί το απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς σύνδρομο TUR-P , που εκδηλώνεται με υπόταση, βραδυκαρδία, ανησυχία, ναυτία, σύγχυση και μεταβολικές διαταραχές.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ TURis

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Την τελευταία δεκαετία η πλέον σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδος εξαίρεσης του προστάτη είναι η διπολική διουρηθρική προστατεκτομή με το σύστημα TURIS (πλάσμα εξάχνωση ή διουρηθρική προστατεκτομή σε φυσιολογικό ορό ) υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία, που αποτελεί την εξέλιξη της μονοπολικής διουρηθρικής προστατεκτομής ( TUR-P ) κι εμφανίζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και τη μεγάλη προσωπική εμπειρία από την καθημερινή εφαρμογή της.

  • Στη μέθοδο TURIS χρησιμοποιείται φυσιολογικός ορός, με αποτέλεσμα ο χειρουργικός χρόνος να αυξάνεται στις δύο και πλέον ώρες, και να παρέχεται η δυνατότητα για εξαίρεση μεγαλύτερου όγκου προστάτη, έως και 150 ml.
  • Μηδενικά ποσοστά εμφάνισης του συνδρόμου απορρόφησης TURP.
  • Είναι σχεδόν αναίμακτη, κατάλληλη ακόμα και για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά ( διακόπτονται για λίγες μέρες ).
  • Παραμονή για ένα με δύο 24ωρα στο νοσοκομείο, έξοδος χωρίς τον ουροκαθετήρα, και ταχύτερη επάνοδος στις δραστηριότητες.
  • Δεν επηρεάζει καθόλου την στύση και την εγκράτεια του ασθενούς.
  • Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι όλο το εξαιρεθέν προστατικό αδένωμα αποστέλλεται για βιοψία, όπως και στη μονοπολική διουρηθρική προστατεκτομή, σε αντίθεση με τη laser προστατεκτομή (green light laser).

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Απόλυτες

  • Υποτροπιάζουσα επίσχεση ούρων.
  • Νεφρική ανεπάρκεια λόγω της απόφραξης από την υπερπλασία του προστάτη.
  • Άτονη κύστη, όταν η κύστη έχει υποστεί σοβαρού βαθμού μόνιμη βλάβη και παρουσιάζει αδυναμία κένωσης των ούρων.
  • Η λιθίαση (πέτρες) της ουροδόχου κύστης.
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
  • Υποτροπιάζουσα μακροσκοπική αιματουρία.

 

Σχετικές

  • Μικρή ή μηδενική ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή κι επιδείνωση των συμπτωμάτων.
  • Υπόλειμμα ούρων > 100-150ml.
  • Αλλεργίες ή αντενδείξεις στη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.
  • Εκκολπώματα & δοκίδωση κύστης (κύστη προσπάθειας).

 

Συμπερασματικά, η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, τόσο για τους ασθενείς που πλέον η φαρμακευτική αγωγή δεν τους βοηθά, όσο και για τους ασθενείς που κατά την αρχική διάγνωση παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές, είναι η διουρηθρική προστατεκτομή με το σύστημα TURIS (πλάσμα εξάχνωση ή διπολική διουρηθρική προστατεκτομή σε φυσιολογικό ορό).