Φλέβιτιδα - Κιρσοί: Γιατί να έχετε το πρόβλημα και αυτό το καλοκαίρι;
Γράφει ο Σιαφάκας Αθανάσιος, Αγγειοχειρουργός, Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα! Πιστεύετε ότι είναι πλέον αργά; Πριν απογοητευτείτε μάθετε ότι υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε οριστικά, αρκεί να το αποφασίσετε.
Να διευκρινίσουμε ότι τη φλεβίτιδα ή τους κιρσούς δεν μπορείτε να την «κρύβετε» ή να τους «κρύβετε» κάτω από τα ρούχα αλλά να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της αγγειοχειρουργικής.
Η Αγγειοχειρουργική πολύ πρόσφατα επικεντρώθηκε στις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων και έχει σημειώσει μεγάλα άλματα. Σήμερα μιλάμε για τεράστιες προόδους στην κατανόηση του προβλήματος, τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπισή τους.
Φλεβίτιδα. Τι πρέπει να ξέρουμε και να προσέχουμε
«Φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα» είναι οι ευρυαγγείες, τα διατεταμένα δηλαδή αγγεία (φλέβες) του δέρματος. Κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους όμως είναι πιο συχνή στα πόδια.
Η εμφάνιση τους (λεπτά φλεβίδια σαν λεπτές κόκκινες ή μπλέ γραμμές) είναι στα πόδια και ειδικά στην περιοχή του αστραγάλου εσωτερικά.
Η αιτιολογία εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Εκτιμάται ότι είναι παρόμοια με των κιρσών αν και οι ορμόνες στις γυναίκες, διάφορες παθήσεις ή και φυσικά αίτια (όπως τοπικοί μικροτραυματισμοί ή χειρουργικές τομές) μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή τους.
Από τη στιγμή που υπάρχει έστω και υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, κρίνεται απαραίτητος χωρίς αναβολή, ο έλεγχος από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Βέβαια ο όρος φλεβίτιδα δεν είναι ο επίσημα ιατρικός όρος. Συγχέεται με τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς και καλό θα ήταν να το συγκεκριμενοποιούμε και να το διαχωρίζουμε πάντα.
Ακόμα και στην περίπτωση, όπου ο ασθενής προσέρχεται κυρίως γιατί τον ενοχλούν αισθητικά, είναι απαραίτητος ένας πλήρης έλεγχος, καθώς σε ένα ποσοστό 10-15%, υποκρύπτεται σοβαρότερη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας.
Η αξία του λεπτομερούς ελέγχου
Ο έλεγχος περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη ιστορικού, ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και οπωσδήποτε υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) φλεβών κάτω άκρων.
Ειδικά το τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων είναι απαραίτητο για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος και πρέπει να γίνεται από τον ίδιο αγγειοχειρουργό ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και την κατάλληλη θεραπεία.
Όλος ο έλεγχος είναι εντελώς ακίνδυνος και ανώδυνος.
Εφόσον δεν ανευρεθεί φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, ή αν έχει ήδη αντιμετωπισθεί, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της θεραπείας της φλεβίτιδας. Υπάρχουν αρκετά βοηθήματα ώστε η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας να γίνονται είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Χρήσιμος είναι ο μεγεθυντικός φακός που πάντα διατηρεί την αξία του.
Από τις πιο χρήσιμες εξελίξεις είναι η μέθοδος της διαδερμικής διαφανισκόπισης. Με τη μέθοδο αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε τις τροφοφόρες φλέβες των ευρυαγγειών, ώστε η θεραπεία μας να είναι πιο ριζική και αποτελεσματική. Παρόμοια βοήθεια προσφέρουν και πληθώρα άλλων βοηθημάτων, το καθένα με τη δική του διαδικασία.
Ποια είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισής.
Η σκληροθεραπεία είναι η απολύτως ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβίτιδας.
Στην επέμβαση γίνεται έγχυση ειδικών σκληρυντικών ουσιών με αποτέλεσμα οι πάσχουσες φλέβες να μετατρέπονται σε ινώδεις χορδές.
Το βέβαιο είναι ότι από ιατρικής απόψεως, επειδή «μπορεί να υποκρύπτεται μεγαλύτερης βαρύτητας φλεβική ανεπάρκεια», ενδείκνυται να γίνει ασφαλής διάγνωση. Αν αποκλειστεί κάτι σοβαρότερο και η φλεβίτιδα είναι απλώς αισθητικό πρόβλημα, μπορεί κάποιος να αποφασίσει να το αγνοήσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να πιστέψει ότι μία κρέμα μπορεί να θεραπεύσει τη φλεβίτιδα, γιατί απλούστατα κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.
Η αγγειοχειρουργική για τους κιρσούς
Όποιος έχει πρόβλημα κιρσών, πρέπει να απευθύνεται σε Αγγειοχειρουργό με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις, κυρίως γιατί είναι καλά ενημερωμένοι για τις σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική αντιμετώπιση των κιρσών.
Είναι φλεβική πάθηση, με κληρονομικά κυρίως αίτια.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Το αίσθημα βάρους ή και πόνου στα πόδια, που εντοπίζεται κυρίως στις γάμπες επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή ακόμα και σε καθιστική θέση. Συνήθως θα έχετε παρατηρήσει ότι συνοδεύεται από πρήξιμο στις γάμπες και γύρω από τους αστραγάλους. Συχνά επίσης συμπτώματα που μπορεί να έχετε νιώσει, είναι το αίσθημα καύσους (καψίματα), αίσθημα νυγμών (αίσθημα τσιμπημάτων - τρυπημάτων από καρφίτσα) ή και φαγούρας στα πόδια, η εύκολη κόπωση και οι κράμπες.
Όλα τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τη ζέστη γι’ αυτό και παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Γιατί δεν πρέπει να περιμένετε μήπως περάσουν οι κιρσοί
Να μην περιμένετε καθόλου γιατί με την πάροδο του χρόνου οι πιθανότητες είναι να αυξάνονται οι κιρσοί σε μέγεθος και σε αριθμό και να επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν αλλοιώσεις στο δέρμα και το λίπος, ειδικά στην περιοχή της κνήμης που βρίσκεται πάνω από τους αστραγάλους (περιοχή της γκέτας). Η περιοχή αυτή αρχικά σκουραίνει και σκληραίνει - (λιποδερματοσκλήρυνση). Αν ο ασθενής δεν αναζητήσει θεραπεία, η βλάβη αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε πληγή (φλεβικό έλκος). Σε άλλες περιπτώσεις το δέρμα πάνω από κάποιον κιρσό μπορεί να λεπτύνει πάρα πολύ ώστε τελικά να “σπάσει” η φλέβα με αποτέλεσμα να έχουμε αιμορραγία (κιρσορραγία).
Πως γίνεται η διάγνωση των κιρσών
Το μέγεθος και ο αριθμός των κιρσών δεν αντιστοιχεί πάντα με την εκδήλωση ή με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν ασθενείς με ελάχιστους κιρσούς και έντονα συμπτώματα, καθώς και το αντίθετο.
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η απλή κλινική εξέταση δεν αρκεί για τη διερεύνηση των φλεβικών παθήσεων. Για να γίνει ασφαλής και εξατομικευμένη διάγνωση πρέπει μετά από τη λήψη του Ιστορικού να γίνει κλινική εξέταση (Επισκόπηση - Ψηλάφηση - Ακρόαση) και να ακολουθήσει απαραίτητα Τriplex Φλεβών από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό και ο αιμοδυναμικός έλεγχος που είναι απαραίτητος για το σχεδιασμό της θεραπείας.
Δείτε πως γίνεται τώρα η επέμβαση κιρσών με laser
Η επέμβαση κιρσών με laser γίνεται με τοπική αναισθησία.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της, είναι ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να λάβει οποιαδήποτε φάρμακα αναισθησίας, ούτε καν τη λεγόμενη «μέθη».
Επίσης, δεν έχει τομές όπως στο κλασικό χειρουργείο.
Παρακεντούμε τη φλέβα που θέλουμε, συνήθως στο επίπεδο του γόνατος, με μια βελόνα, όπως όταν παίρνουμε αίμα.
Μέσα από την βελόνα περνάμε την πολύ λεπτή οπτική ίνα του laser - μέσα στη φλέβα.
Μέσω της ενέργειας από το laser κλείνουμε τη φλέβα που πάσχει και την οποία σε βάθος χρόνου την απορροφά ο οργανισμός.
Εντυπωσιακός είναι και ο χρόνος που απαιτείται αφού η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
Ο ασθενής ουσιαστικά έχει νιώσει μόνο τα αρχικά «τσιμπηματάκια» της τοπικής αναισθησίας και τίποτα περισσότερο.
Στη συνέχεια, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συμπληρώσουμε τη θεραπεία με τοπική αφαίρεση κιρσών ή/και σκληροθεραπεία με αφρό.
Στις περιπτώσεις που θα εφαρμοστεί σκληροθεραπεία, γίνεται έγχυση ειδικών σκληρυντικών ουσιών με αποτέλεσμα οι πάσχουσες φλέβες να μετατρέπονται σε ινώδεις χορδές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν παραστεί ανάγκη, με τη σωστή διάγνωση, το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη μελέτη, μπορεί να γίνει ακόμα και ένας συνδυασμός τεχνικών και μεθόδων, αρκεί ο θεράπον ιατρός να τις γνωρίζει όλες και να μπορεί να σας προτείνει τις πιο ενδεδειγμένες για την περίπτωσή σας. Την αντιμετώπιση που ταιριάζει σε εσάς και αποκλειστικά σε εσάς.
Βλέπετε ότι η επιστημονική πρόοδος σήμερα μας επιτρέπει να βρίσκουμε όλο και πιο αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά σας, όχι μόνο απαλλαγμένοι από το πρόβλημα αλλά και έχοντας βελτιώσει και την ποιότητα ζωής σας.
Και αυτό είναι πραγματική τομή σήμερα στην Αγγειοχειρουργική.