ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Ο Μητρικός Θηλασμός είναι δώρο της φύσης και κάθε μητέρα είναι ικανή να θηλάσει. Αρκούν κάποιες μικρές συμβουλές και η κατάλληλη θέση θηλασμού για να μπορέσετε να απολαύσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

  1. Έναρξη του θηλασμού μέσα στο πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό. Όσο πιο γρήγορα και πιο συχνά μετά τον τοκετό θηλάζετε το μωρό, τόσο πιο γρήγορα «έρχεται» το γάλα και αυξάνει η ποσότητά του.
  2. Παραμονή του νεογέννητου κοντά σας 24 ώρες το 24ωρο (rooming in) κατά την παραμονή σας στο Μαιευτήριο.
  3. Θηλασμός χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Το μωρό θηλάζει, όταν θέλει και όσο θέλει, μέρα και νύχτα. Το κάθε μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες.

     

     

  4. Μη χορήγηση υγρών. Το γάλα περιέχει 87% νερό και το φυσιολογικό νεογέννητο, που θηλάζει σωστά, δεν έχει ανάγκη επιπλέον υγρών.
  5. Χρησιμοποιείστε στο στήθος σας σαπούνι και νερό μόνο μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του μπάνιου καθαριότητας. Πριν το θηλασμό δεν χρειάζεται να καθαρίσετε τοπικά το στήθος σας.
  6. Χρησιμοποιείτε κατάλληλο στηθόδεσμο κατά την περίοδο θηλασμού, το οποίο θα συγκρατεί το στήθος σας, χωρίς να το πιέζει , ενώ φροντίστε να διατηρείτε τις θηλές σας στεγνές και καθαρές.
  7. Τραυματισμένες θηλές ή πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σημαίνει λανθασμένη τεχνική. Στην περίπτωση αυτή βγάλτε το μωρό από το στήθος και προσπαθήστε να το τοποθετήσετε ξανά έως ότου να πετύχετε τη σωστότερη θέση και στάση ή ζητήστε βοήθεια από έμπειρο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

 

Διατροφή & Μητρικός Θηλασμός

Το Μητρικό Γάλα είναι πλήρης τροφή για το μωρό γι αυτό θα πρέπει να φροντίζετε για τη δική σας διατροφή.

  1. Καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία τροφών προσλαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα γι να παράγετε γάλα
  2. Εντάξτε στη διατροφή σας τρία βασικά μεγάλα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και καταναλώστε μικρά ενδιάμεσα γεύματα
  3. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, τα γλυκά με λευκή ζάχαρη καθώς και τις τροφές με κορεσμένα λίπη. Προτιμήστε ελαιόλαδο που περιέχει πολυακόρεστα οξέα.
  4. Περιορίστε την κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφών όπως εσπεριδοειδή και αυγά.
  5. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού πιείτε νερό ή ένα πορήρι κρύο γάλα καθώς υπάρχει έντονο το αίσθημα της δίψας καθώς ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα υγρών για την παραγωγή του γάλακτος.

 

Κατάλληλη θέση για θηλασμό

Ο θηλασμός τα πρώτα 24ωρα της ζωής του νεογνού γίνεται και από τους δύο μαστούς αντίστοιχα, σε κάθε γεύμα. Ξεκινήστε το θηλασμό, χωρίς να δίνετε συγκεκριμένο χρόνο παραμονής του νεογνού στο στήθος. Μετά το 3ο 24ωρο ξεκινήστε να θηλάζετε από το ένα στήθος για κάθε γεύμα. 

  1. Καθίστε αναπαυτικά με την πλάτη σε ορθή γωνία είτε στο κρεβάτι είτε στην πολυθρόνα.
  2. Τοποθετήστε το μωρό μπροστά σας έτσι ώστε η κοιλιά του μωρού με την κοιλιά σας να βρίσκονται η μία απέναντι με την άλλη.
  3. Ένας άλλος τρόπος επίσης πολύ βολικός είναι να τοποθετήσετε πλάι σας ένα μαξιλάρι. Κατόπιν αγκαλιάστε το σώμα του μωρού με το βραχίονά σας στηρίζοντας τον αυχένα του. Με την παλάμη σας, πλησιάστε το μωρό μπροστά στο στήθος.
  4. Προσπαθήστε να έχετε το στόμα του μωρού με τη θηλή σας σε μια νοητή ευθεία γραμμή.
  5. Κρατήστε το στήθος σας σωστά. Τοποθετήστε τα τέσσερα δάκτυλα κάτω από το στήθος και τον αντίχειρα σε απόσταση από τα θηλαία άλω.
  6. Όταν το μωρό, ψάχνοντας να βρει το στήθος σας, ανοίξει καλά το στόμα του, ωθήστε ελαφρά το κεφαλάκι του προς το στήθος και όχι το στήθος σας προς το στόμα του μωρού.
  7. Μόλις το μωρό πλησιάσει τη θηλή, αντανακλαστικά ανοίγει το στόμα του και πιάνει τη θηλή. Τότε προσπαθήστε να του δώσετε τη θηλή όσο καλύτερα γίνεται και αφήστε το μωρό να θηλάσει.
  8. Η απομάκρυνση του μωρού από το στήθος πρέπει να γίνεται, βάζοντας το δάκτυλό σας στο στόμα του νεογνού και ποτέ τραβώντας το από το στήθος, γιατί αυτή η κίνηση ενδέχεται να τραυματίσει τις θηλές σας.
  9. Μόλις ολοκληρώσετε το θηλασμό κρατήστε το μωράκι σας αγκαλιά ώστε το κεφαλάκι του να ακουμπά στον ώμο του. Στη συνέχεια με το χέρι σας τρίψτε ή χτυπήστε απαλά και ρυθμικά την πλατούλα του.

 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: